Demografie: de explosie van de wereld?

Geopolis

Demografische dynamiek geeft vorm aan een wereld die in 2050 ingrijpend zal zijn veranderd. Als de planeet vandaag bijna 8 miljard inwoners heeft, zou de wereldbevolking over 30 jaar de 10 miljard moeten bereiken. Afrika zal iets meer dan 50% van deze groei concentreren. China zal naar verwachting zijn eerste plaats als meest bevolkte land verliezen aan India en in 2100 zouden 5 Afrikaanse landen tot de 10 meest bevolkte landen kunnen behoren: Nigeria, de Democratische Republiek Congo, Ethiopië, Egypte en Tanzania.

Vanaf de tweede helft van de 21e eeuw wordt de tegenovergestelde beweging verwacht: 151 van de 195 landen in de wereld zouden zich in een situatie van demografische krimp bevinden.

Maar naast de cijfers zijn het de veranderingen in de geografische spreiding en structuur van deze bevolking die bepalend zijn: krimp en vergrijzing in Europa en Azië, demografische explosie in Afrika. Een wereld waarin bovendien honderden miljoenen vrouwen zullen ontbreken.

Deze veranderingen op wereldschaal zullen ook gevolgen hebben op lokaal en individueel niveau. Achter de figuren verschuilen zich vrouwen en mannen, jong en oud. Achter de cijfers schuilt opkomend beleid op het gebied van gezondheid, onderwijs, voeding, economische groei, huisvesting, solidariteit, milieubescherming... Achter de cijfers rijzen meer filosofische vragen over onze relatie met de wereld en de toekomst van de mensheid.

Een omvangrijk onderwerp, een prachtig onderwerp, een van de grootste mondiale uitdagingen van de 21e eeuw.

De educatieve en fotografische tentoonstellingen die in Géopolis worden gepresenteerd, maken het mogelijk om het thema van de wereldbevolking te benaderen en de vele uitdagingen te ontdekken, op Europese en internationale schaal. Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met het Cosmopolis-centrum van de stad Nantes, dat tegelijkertijd een tentoonstelling over hetzelfde thema aanbiedt.

Andrew Esiebo - Nigeriaanse fotograaf die een tentoonstelling over Lagos aanbiedt
Pascal Meunier – Franse fotograaf die een tentoonstelling aanbiedt gewijd aan de vergrijzing van de Japanse bevolking
Mohamed Mahdy – Egyptische fotograaf die zich richt op cementarbeiders in Alexandrië

© Andrew Esiebo

Opening van de tentoonstelling op zaterdag 1 oktober.

Datum
-
Organisator
Geopolis - centrum voor fotojournalistiek / centre de photojournalisme
Categorie
Tentoonstelling
Taal
FR
NL
EN
Praktische informatie

Ateliers des Tanneurs, Huidevettersstraat 58a - 1000 Brussel

Openingsuren

Dinsdag tot zondag 13u - 17u30

Contactpersonen : Ulrich Huygevelde - ulrich.huygevelde@sciencespo.fr

BE + 32 485 32 85 90 | FR +33 6 51 97 64 60          

Gratis toegang - Geen reservatie gewenst

https://geopolis.brussels/

https://www.facebook.com/Geopolisbrussels/