Internationale migratie - De gezichten van de globalisering (dag 1)

TED

Hoewel internationale migratie een voortdurend verschijnsel is, blijft de mobiliteit van mensen een zwak punt van de globalisering, die werknemers vaak als consumptiegoederen behandelt.

De ongelijkheden worden weerspiegeld in de context van het vrije verkeer van personen, een recht dat waarschijnlijk niet aan alle mensen op dezelfde wijze wordt toegekend. Afhankelijk van je geboorteland, opent je paspoort bijna alle grenzen van de wereld of vrijwel geen enkele.

We willen mensen bewust maken van de waarde van culturele diversiteit en interculturele uitwisseling. We willen uitwisselen over het begrip wereldburger en over de opbouw van een pluriform en egalitair collectief geheugen.
 

Gedetailleerd programma :

17.30 u - Welkom

18.00 u - Fototentoonstelling en reportage door Ciproc vzw:

Migratie maakt integraal deel uit van de geschiedenis van de Brusselaars. De complexiteit van migratie wordt echter vaak verkeerd begrepen. De manier waarop dit in de media wordt behandeld en de toespraken die in bepaalde openbare debatten worden gehouden, leiden regelmatig tot reductieve clichés die het idee oproepen dat mensen met een migratieachtergrond deel uitmaken van een monolithisch blok. Men gaat voorbij aan de realiteit dat achter deze mensen altijd unieke ervaringen en verhalen schuilgaan. Aan de hand van de tentoonstelling en videoclips kunt u in alle intimiteit kennismaken met de rijkdom en diversiteit van deze migratieverhalen.

19.00 u - Voorstelling van de film over het project WHO WE ARE door de danscompagnie Transe-en-danse, met debat 

WHO WE ARE toont het verhaal van 5 jonge mensen uit subsahara Afrika en Palestina, allen asielzoekers in België. Door middel van marionetten die hen voorstellen, kan het publiek tijdens de voorstelling kennis maken met een deel van hun verhaal, hun moed, hun wonden, hun dromen en hun hoop ontdekken. Via door hen geschreven teksten vertellen zij hun verhaal. Door middel van dans slagen ze erin uit te drukken wat woorden niet kunnen zeggen over de moeilijkheden die ze hebben doorstaan in hun thuisland, onderweg en die ze nog steeds doorstaan hier in België. Desondanks staan zij recht voor je, met schoonheid, edelmoedigheid en waardigheid en nodigen zij ons uit om ons een rechtvaardige en solidaire samenleving voor te stellen.

20:30 - 21:00 u - Drink 

Datum
-
Organisator
Sireas ASBL
FPS - Femmes prévoyantes socialistes du Brabant
Change ASBL
Compagnie Transe-En-Danse
Categorie
Debat
Tentoonstelling
Filmvoorstelling
Taal
FR
Praktische informatie

Cultureel Centrum Noordpool - Antwerpsesteenweg 208 -1000 Brussel

  • 17.30 u: Verwelkoming
  • 18.00 u: Tentoonstelling
  • 19.00 u: Vertoning van de verfilmde versie van de voorstelling WHO WE ARE (Transe-En-Danse cie)
  • 20.30u: Debat Expo/show
  • 21.00 u: Drankje 

Contact : Teresa Bevivino (Sireas) : teresabevivino@sireas.be

Gratis toegang.